OK2020 | 17. marts 2020

Midt i corona-krise: Ny overenskomstaftale for byggeriet på plads

3F Byggegruppen har efter lange og svære forhandlinger underskrevet en overenskomstaftale med Dansk Byggeri. Det blev en overenskomstaftale, der er meget præget af den aktuelle corona-krise.

– Vi gik til forhandlingerne med et samlet krav om at hæve lønnen i bunden af vores overenskomster for at gøre noget ved de udfordringer, vi oplever i byggeriet med social dumping, siger formand for 3F Byggegruppen, Claus von Elling til Fagbladet 3F og fortsætter:

– Men vi står i en fuldstændig ekstraordinær situation, hvor verden er vendt på hovedet. Det ansvarlige og rigtige er derfor at lande så god en aftale, som omstændighederne tillader, og det har vi gjort, fortsætter han.

Den 3-årige aftale gælder for omkring 60.000 murere, tømrere, stilladsarbejdere og andre af 3F’s medlemmer i byggeriet, og indeholder blandt andet:

  • Overordnet lønstigning på 7,5 kroner i timen over tre år.
  • På prislisterne for akkordarbejde hæves satsen med 2,1 procent årligt, det vil sige 6,3 procent over tre år.
  • Lærlingene får nu pension, fra de fylder 18 år, og de får også en ny særlig opsparing, hvor de hvert år får indbetalt en procent af lønnen, det vil sige tre procent over de næste tre år.
  • SH-kontoen stiger med en procent årligt, så den om tre år er oppe på 12,9 procent. 
  • Derudover: Tre ugers ekstra forældreorlov, bedre rettigheder til arbejdsmiljørepræsentanter, og der er lavet en aftale om, at medarbejdere med mindst fire måneders anciennitet ikke kan opsiges de første otte uger.

Ikke hvad vi kæmpede for

Forhandlingerne på byggeområdet har været svære, da parterne fra start har været meget langt fra hinanden. Især byggegruppens krav om en mærkbar stigning i mindstelønnen har været en stor knast.

Den aktuelle corona-krise har besværet forhandlingerne yderligere. Under massiv kritik – fra blandt andet Malerforbundet, men også internt i byggegruppen – er overenskomstforhandlingerne fortsat, selvom resten af landet mere eller mindre er lukket ned efter myndighedernes anbefalinger.

Forligsmanden har insisteret på, at forhandlingerne skulle fortsætte, og ifølge Claus von Elling, har corona-krisen haft konsekvenser for resultatet:

 – Jeg er glad for, at vi har indgået en aftale med Dansk Byggeri. Men jeg vil også være helt ærlig: Det her resultat er ikke, hvad vi kæmpede for. Det er, hvad der har været muligt i den situation, vi står i. Og der er bestemt også gode ting at sige om forliget, siger byggeformanden til Fagbladet 3F.


Del: