Pension | 12. september 2019

Minister: Vi indfører retten til tidlig pension i denne valgperiode

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fastslår, at regeringen vil indføre retten til tidlig pension i denne valgperiode.

”Det er vigtigt, fordi vi kan se, der er mennesker, som efter mange år på arbejdsmarkedet, er slidt ned. Og problemet bliver større i takt med, at vi hæver pensionsalderen allerede fra næste år,” uddyber Hummelgaard blandt andet i en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Efter planen vil regeringen præsentere en model for tidlig pension næste år, og der vil blive oprettet en enhed i Beskæftigelsesministeriet, der bliver øremærket pensionsområdet.

Retten til tidligere pension, som Socialdemokratiet gik til valg på i foråret, er ellers blevet dømt urealistisk af flere parter, og umiddelbart er der heller ikke flertal for det i Folketinget.

Ikke bundet af forlig fra 2015

En sten på vejen har blandt andet været påstanden fra oppositionen og De Radikale om, at det slet ikke er muligt indføre en tidlig pension i denne valgperiode, da det strider imod den politiske aftale fra 2015 om at pensionsalderen skal stige i takt med levealderen.

Men forliget fra 2015 er ikke til hinder for regeringens pensionsplaner. Det er netop slået fast i et notat fra ministeriets embedsværk.

”De borgerlige har påstået, at vi er bundet af forliget om levetidsindeksering, så retten først kan gavne nedslidte efter næste valg måske helt fremme i 2024. Det er et forlig, vi står ved, men som vi hele tiden har sagt, og som Beskæftigelsesministeriet bekræfter igen, så er vi ikke bundet af regler eller forlig, der gør, at vi skal vente. Det er også på høje tid, at vi får en ordning, så folk, som har knoklet i hårde job fra en tidlig alder, kan trække sig værdigt tilbage,” lyder det fra Peter Hummelgaard i pressemeddelelsen.

Her fremgår det også, at regeringen vil indkalde arbejdsmarkedets parter til flere drøftelser om tilbagetrækning, inden overenskomstforhandlingerne så småt går i gang senere på efteråret.  


Del: