Arbejdsmiljø | 27. marts 2021

Nu skal lærlinges psykiske arbejdsmiljø undersøges

Problemer med mobning, chikane, stress og andre psykiske belastninger skal undersøges blandt lærlinge.

Malerforbundet vil efter påske udsende et spørgeskema til samtlige af forbundets 915 lærlinge. De unge får mulighed for anonymt at svare på, hvordan de trives og hvilke psykiske belastninger, de oplever i deres arbejdsliv og i uddannelsen.

– Vi ved desværre, at vores lærlinge nogle steder ikke bliver behandlet ordentligt. Vi kører flere sager om dårligt psykisk arbejdsmiljø, hvor vi stiller arbejdsgiverne til regnskab, når de ikke lever op til deres ansvar for at sikre et sundt arbejdsmiljø. Men vi må og skal også have fokus på forebyggelse. Og for at vi kan sætte rigtigt ind, er vi nødt til at være helt skarpe på, hvor og hvordan problemerne opstår. Det håber jeg, denne undersøgelse kan være med til at kortlægge, siger forbundsformand Tonny Olsen.

Ungdomsformand: Et vigtigt redskab

Der blev allerede besluttet ved forbundets kongres i 2018, at lærlingenes psykiske arbejdsmiljø skulle undersøges. Undersøgelsen laves af Arbejdsmiljøhuset i samspil med Malerforbundet og elevorganisationen MFD Ungdom.

Formand for MFD Ungdom Ida Madsen ser frem til at se resultatet af undersøgelsen.

– Det er vigtigt, at vi nu får et bredt indblik i, hvilke problematikker, der er derude, så vi arbejder ud fra fakta, og ikke bare vores egne fornemmelser. Jeg regner med, at dette bliver et vigtigt redskab i arbejdet for et bedre arbejdsmiljø, siger Ida Madsen.

Hun tror, at resultaterne blandt andet vil vise, at mange elever bliver sat til at lave de samme arbejdsopgaver i deres læretid og dermed ikke får den brede kendskab til malerfagets forskellige opgaver.

– Og det giver en usikkerhed i forhold til, når man er færdigudlært og ikke føler at man har lært det, en svend skal kunne, siger Ida Madsen. Hun nævner også, at undersøgelsen meget vel vil give et vigtigt indblik i problematikker som forskelsbehandling på baggrund af køn, sexchikane og grov tone på arbejdspladsen.

Spørgeskemaet er elektronisk og sendes ud på mail til alle lærlinge. Der udloddes 2 gange 2 biografbilletter blandt de deltagende i undersøgelsen.  


Del: