Debat | 10. september 2021

“Nyttejob er umenneskeligt – og på sigt social dumping”

Debatindlæg af: formand Hans Martin Andersen og næstformand Svend Isaksen, Malernes Fagforening Midtjylland.

Overordnet kan vi som fagbevægelse være tilfredse med regeringens udspil ” Danmark kan mere”. Den indeholder en forhøjelse af dagpengesatsen, bedre muligheder for uddannelse og ikke mindst større fradrag for fagforeningskontingent.  Dog kan der være faldgruber i forhold til den nyudlærte håndværker og nedsættelsen af dimittendsatsen. Det skal vi have kigget nærmere på. Det har en lang række af vores kollegaer også fremhævet.

Noget helt andet, vi ikke ser fagbevægelsen råbe op om, er kravet om 37-timers såkaldt ’nyttejob’ for arbejdsløse kontanthjælpsmodtagere. Det er ikke et fremskridt. Tværtimod.

Det er to skridt tilbage til en tid med ridefoged og kæphest. De allersvageste grupper råber ikke op om uretfærdigheder – de er vant til at være nederst på rangstigen.

Regeringens udspil vil ikke løfte disse personer over i middelklasse-demografien, tværtimod. Man kommer til af fastholde folk i lavindkomst med nyttejob. Det er fuldtidsarbejde på en statslig ydelse. Her kan regeringen vise sig blot at være arbejdsgivernes nyttige idioter. Arbejdsgivernes våde drøm om udbud og efterspørgsel opfyldes. Her skal varen være så desperat som mulig, så udgiften holdes nede og så skal den i øvrigt holde så længe som muligt. Er det menneskeligt værdigt at tvinge mennesker ud at samle skrald, eller smøre plankeværker for en løn, der ligger langt under en overenskomstmæssig sats? Det er altså ikke et greb til at øge arbejdsudbuddet. Det er maskeret benhård klassekamp og på sigt social dumping, sponsoreret af vores egne skattekroner.

Spørgsmålet er så, hvilken side Socialdemokraterne vil stå på?

Regeringen burde starte med at gøre retten til et fuldtidsarbejde til overenskomstdækket løn lovpligtig, så kan vi historisk kalde os socialt ansvarlige og borgere i et land vi kan være stolte af. Et land, der kan mere.

Debatindlægget er udelukkende udtryk for skribenternes holdning. 


Del: