OK2020 | 06. februar 2020

OK20: Hvad venter vi på?

Lige nu venter vi på industriens forlig – Men hvorfor egentlig det?

Lige nu venter vi på industriens forlig – Men hvorfor egentlig det?

Malerforbundets forhandlere mødtes i mandags med forhandlerne fra Danske Malermestre og Dansk Byggeri. Her blev der udvekslet krav til overenskomsten. Malerforbundets forhandlere fremlagde de krav, som er prioriteret ud fra medlemmernes ønsker. 

Hvad sker der nu?
Parterne skal lige nu granske hinandens krav og hver i sær forberede sig på de videre forhandlinger. 
Vi venter gennembrudsforliget 
Inden forhandlingerne kan blive mere konkrete, venter vi på det såkaldte gennembrudsforlig. Det har typisk været industrien, der er faldet på plads først, hvorefter alle andre forbund kan komme i gang med reelle forhandlinger med arbejdsgiverne.

Hvem er CO-industri?

På Industriens område er det CO-industri, der på lønmodtagersiden forhandler med arbejdsgiverne I Dansk Industri. CO-industri er et forhandlingskartel, der repræsenterer 3F, Dansk Metal, HK, Teknisk Landsforbund, Dansk El-Forbund, Blik og Rør, Serviceforbundet, Dansk Jernbaneforbund og Malerforbundet.  CO-industris topforhandlere er Claus Jensen (Dansk Metal) og Mads Andersen (3F’s Industrigruppe). 

Hvorfor?
Gennembrudsforliget sætter den overordnede økonomiske ramme for vores (og øvrige forbunds) overenskomstforhandlinger. 

Hvornår?
Det er aldrig til at vide, hvornår gennembrudsforliget falder på plads. Men ved sidste OK-forhandlinger i 2017 blev forliget i industrien indgået den 12. februar. 

På tidslinjen herunder kan du se, hvordan OK-forhandlingerne er forløbet de sidste ti år:


Del: