Pas på dig selv i solen: Følg disse råd
Solens stråler er dejlige, men kan være ekstremt farlige. Specielt for dig, der arbejder udendørs. UV-stråling fra solen kan nemlig give hud-, modermærke og læbekræft.
– Engang opfattede jeg det med at bruge solcreme som noget feminint, men jeg er heldigvis blevet klogere. Sådan lyder det fra 43-årige malersvend Dennis Lynggaard Andersen.
Han sørger for at smøre sig ind i faktor 50 hver dag, inden han tager på arbejde. Eller rettere: Hans kone, som selv er ramt af hudkræft, stiller solcremen frem, så den ikke bliver glemt.
– Når man har det så tæt inde på livet, så lærer man, hvor vigtigt det er at beskytte sig selv og sin hud her i solen, fortæller Dennis Lyngaard Andersen og tilføjer:
– Derudover er det jo heller ikke sjovt for nogen at rende rundt og være helt rød og solskoldet.
Dennis Lyngaard Andersen opfordrer alle – og især sine kollegaer – til at bruge solcreme og læbepomade med solfaktor.
Dobbelt så høj risiko
Og der er rigtig god grund til at følge malersvendens gode råd, især hvis du selv arbejder udendørs og er ekstra eksponeret for solens UV-stråler.
Personer, der arbejder udendørs har nemlig op til dobbelt så stor risiko for at udvikle læbekræft som andre mennesker.
Når du arbejder udendørs, kan du beskytte dig imod solens stråling på følgende måde:
- Brug langærmet bluse og lange bukser.
- Brug solhat eller kasket for at beskytte hovedbund og ansigt
- Hud, der ikke er tildækket, bør smøres med solcreme med høj faktor.
- Brug læbepomade med høj solfaktor på læberne
Solcreme skal smøres på i et tykt lag. Det svedes/slides af i løbet af dagen, og det et derfor vigtigt at påføre solcreme/læbepomade flere gange dagligt. Gør det f.eks. til en vane at smøre ny solcreme på i frokostpausen.
Det er ikke nødvendigt at købe dyre mærker – gå efter produkter med høj beskyttelsesfaktor og produkter der er mærket med fx Astma-og Allergiforbundets blå-krans mærke eller Svanemærke. Disse produkter er fri for skadelig kemi.
Arbejde i varmen
Udover at beskytte dig selv fra solens stråler, er det også vigtigt, at du passer på dig selv i varmen. Når temperaturen er rigtig høj, skal du følge disse retningslinjer:
- Du skal have mulighed for at holde passende pauser hvis lufttemperaturen er over 35 °C for stillesiddende arbejde og 32 °C for fysisk arbejde.
- Pauserne skal holdes i lokaler med lavere temperatur eller udendørs.
- Overvej, om der er mulighed for at forskyde arbejdstiden (fx start tidligere på dagen).
- Forsøg at lave rotation mellem opgaverne ved fysisk krævende arbejde.
- Påklædningen bør være let. Hvis der er krav om uniform, som er varm, skal pauserne eventuelt være længere. Alternativt skal pauserne holdes i lokaler med lavere temperatur.
- Du skal have adgang til rigeligt drikkevand.
- Gravide, ældre og medarbejdere med hjerte- eller lungesygdomme skal eventuelt have længere pauser, eller helt undgå at blive udsat for de høje temperaturer
Husk: Det er mesters ansvar at tilrettelægge arbejdet sundhedsmæssigt forsvaligt. Arbejder du under åben himmel, har mester blandt andet pligt til at stille solcreme til rådighed. Du kan altid kontakte din lokale fagforening for råd og vejledning.