Pensionsudspil: Vi er endnu ikke i mål
Regeringens udspil om ’ny ret til tidlig pension’ er et skridt på vejen til at sikre en værdig tilbagetrækning, men vi er endnu ikke i mål, mener forbundsformand Martin B. Hansen.
I dag præsenterede regeringen deres længe ventede pensionsudspil. Og der er lagt op til en anciennitets- og rettighedsbaseret model, der skal sikre, at dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, kan trække sig tidligere.
Regeringens såkaldte trappemodel lægger op til, at man kan opnå ret til tidlig pension, hvis man, når man er 61 år, har været på arbejdsmarkedet i 42, 43 eller 44 år.
- Et arbejdsliv på 42 år udløser 1 års tidligere pension (startet som 19-årig)
- Et arbejdsliv på 43 år udløser 2 års tidligere pension (startet som 18-årig)
- Et arbejdsliv på 44 år udløser 3 års tidligere pension (startet som 17-årig)
Beskæftigelsen vil opgøres efter beregninger fra ATP og omfatte lønmodtagerarbejde (fuldtid og deltid), men også bla. barsel, syge-dagpenge, flexjob, dagpengeperioder og perioder med selvstændigt arbejde. Ydelsen skal efter Socialdemokraternes bud være på 13.550 kroner om måneden før skat.
Mange af Malerforbundets medlemmer vil få ret til tidligere pension
Ifølge regeringens beregninger vil godt 50 procent af medlemmerne af Byggefagenes a-kasse kunne få ret til den tidligere pension. En medlemsundersøgelse, lavet i sommers af Alliancen for en Værdig Tilbagetrækning viser, at 61 procent af Malerforbundets medlemmer startede på arbejdsmarkedet som 16-19-årige, og vil derfor opnå ret til tidlig pension.
Og det er positivt, at regeringens pensionsplan i så høj grad vil omfatte medlemmerne af Malerforbundet, mener formand Martin B. Hansen, men han understreger, at der i høj grad er plads til forbedringer.
Ikke helt i mål
– Træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen. Jeg så gerne, at der blev lempet på anciennitetskravene og at det blev muligt at trække sig endnu tidligere. Jeg synes ikke, regeringen er nået helt i mål her. Men når det er sagt, så er dette udspil et godt sted at starte, når det gælder om at skabe tryghed for lønmodtagerne og sikre en mere værdig og retfærdig tilbagetrækning fra arbejdslivet, siger Martin B. Hansen.
Han mener, at hvis pensionsplanen bliver vedtaget, vil der blive lagt en god bund til at forbedre vilkårene for blandt andre Malerforbundets medlemmer.
– Jeg kan se og høre, at nedslidning og den stigende pensionsalder er noget, der i høj grad bekymrer medlemmerne i Malerforbundet, både den ældre og den yngre generation. Og med god grund. For det slider unægtelig på kroppen, når man dagligt arbejder med tunge løft, med gentagende, ensformige bevægelser og i et højt tempo. Der ER bare behov for at kunne trække sig tidligere, når man har slidt og slæbt i mange år.
Martin B. Hansen understreger, at en ret til tidlig tilbagetrækning må og skal suppleres med et markant løft af arbejdsmiljøet.
Svære forhandlinger venter forude
Efter regerings udspil bydes der nu op til forhandlinger med Folketingets øvrige partier for at skaffe flertal om forslaget. Der er lagt op til politisk drama på Borgen, da retten til tidlig pension er et hot emne, og flere partier har allerede meldt sig på banen med modkrav om blandt andet skattelettelser, udlændingestramninger og annullering af den stigende pensionsalder.
Sammen med forbundene NNF, Blik-Rør og Dansk El-forbund er Malerforbundet med i Alliancen for en Værdig Tilbagetrækning, der har til mål at sætte medlemmernes vilkår på dagsordenen og presse på for, at der nu bliver indgået en fair politisk løsning, der sikrer en værdig tilbagetrækning til dem med de hårdeste arbejdsliv.