| 26. september 2023

Sådan kommer du i gang med at arbejde på akkord

På akkord kan du tjene flere penge og få mere medbestemmelse i din hverdag. Her får du en guide til, hvordan du kommer i gang

Det første du skal gøre er at stille dig selv nogle spørgsmål:

  • Har jeg medbestemmelse i planlægningen af mit arbejde?
  • Får jeg den løn, jeg mener, mit arbejde er værd?

Hvis du mener, det kan blive bedre, er det en rigtig god ide at komme i gang med at arbejde på akkord. Og der er altid hjælp at hente, hvis du er i tvivl eller måske ikke har modet til at stå på din overenskomstmæssige ret og få arbejdet udført på akkord.

Kontakt opmålerne i Malernes Opmåler- og Beregnerkontor (MOB). Opmålerne er specialister i akkorden og opmåling af mange forskelligartede opgaver. De er altid klar til at hjælpe med stort og småt, så bare grib telefonen og ring.

Hvis du ønsker at få opmålt et stykke arbejde, kommer opmåleren ud og måler alle enkelt-elementer i henhold til arbejdsbeskrivelsen og prissætter ud fra gældende prislister. Når arbejdet er udført og antallet af forbrugte timer er afleveret til opmåleren, udarbejdes en færdig regning for akkorden. Her kan du se, hvad din indtjening har været pr. time, og du kan se din samlede fortjeneste.

Specielt for lærlinge 

Som lærling er det ikke altid muligt at gå med en svend i akkord, men da akkorden er det grundlæggende lønsystem, er det vigtigt at lærlingene bliver introduceret til det i deres elevtid.

Parterne på uddannelsesområdet er derfor blevet enige om følgende:

  • Ved oplæg og afslutning af praktikum 3 (3. skoleforløb) skal den opgave, lærlingen laver indeholde en færdig opmåling, som er opmålt i praktikperioden. 
  • Opmålingen skal medbringes den første dag på skolen. 
  • Opmålingen skal være foretaget af enten lærlingen selv eller Malernes Opmåler- og Beregnerkontor (MOB).
  • Lærlingen og virksomheden finder i fællesskab et egnet projekt.

Vi håber, at det dette nye tiltag kan være med til at give lærlingene den viden, der skal til for at arbejde på akkord efter endt læretid. De skal have muligheden for at være med til at fastsætte den løn, de tjener for udført arbejde.


Del: