| 20. december 2023

Skiltetekniker holder oplæg på folkeskoler om sit fag: “Det rykker noget”

Boss Ladies er et netværk af kvindelige håndværkere, der blandt andet arrangerer oplæg på folkeskoler om deres fag. Christina Johansen er skiltetekniker, og hun får god respons fra de unge.

“Jeg elsker klistermærker. Jeg anede ikke, at jeg kunne få et arbejde, hvor jeg kunne arbejde med det. Nu ved jeg, hvad jeg skal være.”

Ordene kom fra en 7.klasses elev på en folkeskole i Faxe Kommune. Her havde skiltetekniker Christina Johansen netop holdt oplæg om sit erhverv. Christina er med i netværket Boss Ladies, der er et nationalt forandringsprojekt, der arbejder for at udfordre stereotyper og skabe kulturforandringer på landets erhvervsskoler.

Christina og 350 andre unge, kvindelige håndværkere, tager ud på skolerne for at holde inspirerende oplæg om det at være kvindelig håndværker. 

– Det rykker noget. Nogle klasser har mange spørgsmål og andre er helt stille. Men de laver en opgave og lytter til mit oplæg. Jeg fornemmer, at det er rart for dem med afveksling til den sædvanlige prædiken om, at gymnasiet er for dem med de gode karakterer, og erhvervsuddannelserne er for dem, der ikke kan blive andet, siger Christina.

De forestiller sig en håndværker som en mand

En del af Boss Ladies formål er at udfordre de stereotyper, der er omkring håndværkere. I den opgave skoleklasserne skal lave, bliver det også tydeligt, at når de skal forestille sig en håndværker, forestiller de sig en mand. 

-Når vi opdager, at vi er stereotype eller fordomsfulde i vores tænkning, giver det altid stof til eftertanke. Det er jeg sikker på, at det også gør hos de unge. Men det er jo ikke kun pigerne, vi taler til eller gerne vil nå. Det er også for at fortælle om det fede ved at være håndværker – uanset hvilket køn man har, siger Christina.

Hun startede selv på uddannelsen som 15-årig. Inden da var den sidste tid i folkeskolen lang, hvor Christina var bidt af fede, dekorative biler. Inden hun startede på sit drømmestudie, skulle hun dog lige igennem råd fra studievejlederen.

-Hun prøvede at overtale mig til at skulle på gymnasiet. Hun sagde, at der var alle mine venner, og at de holdt fede fester. Hun syntes, det var spild af mine gode karakterer, at jeg ville være skiltetekniker. Det var i 2011, men jeg ved, at det stadig sker, siger hun. 

Om Boss Ladies:

Boss Ladies er et nationalt forandringsprojekt, der arbejder for at udfordre stereotyper og skabe kulturforandringer på erhvervsuddannelsernes tekniske fag, i industrien, i bygge, anlægs- og installationsbranchen og i de maritime fag samt på landets FGU-skoler.

Kilde: Boss-ladies.dk


Del: