Arbejdsmiljø | 02. december 2019

Skilteteknikeren tester nakkestøtter: ”Den er ligesom en rygsæk”

Det er ikke kun bygningsmalere, som kan bruge nakkestøtter, når de går på arbejde. Det kan skilteteknikerne også. For eksempel når der skal monteres over skulderhøjde. Vi bad skiltetekniker og arbejdsmiljørepræsentant Christina Johansen om at prøve tre forskellige slags. 

DET PRØVEDE VI: 

  • Nakkestøtte fra Necprotect. Fundet via bygergo.dk og købt for 599,00 ekskl. moms. Spændes på ryggen ligesom en rygsæk og justeres ind, så den passer til kroppen. 
  • Nakkestøtten UPGUARD3000 fra Impacto. Købt online via Amazon.com for 18$ + fragt. Skummet placeres bag ved nakken og seler sættes fast i bukselinningen. 
  • Nakkepude med seler fra Nack Mollis. Købt online via Sverige for 600 svenske kroner. (Kan normalt købes hos: vinduespudsning.com). Puden pustes op og placeres bag nakken, mens selerne spændes fast i bukselinningen.  

-Er du spændt på at prøve? Spørger vi skiltetekbiker og arbejdsmiljørepræsentant Christina Johansen. Aftalen med hende er, at hun skal prøve de tre produkter og komme med en umiddelbar melding. Hvordan føles det? Virker det behageligt? Er det nemt at indstille?

-Ja, også fordi … Vi kommer jo ikke til at bruge timer på det her. Det bliver en meget udmelding melding på, hvordan jeg oplever at have det på, og hvordan det føles. Men hvis det kan åbne øjnene op for mig og mine kollegaer i forhold til hjælpemidler, så er det jo godt.

Nummer 1: Nakkestøtte fra Necprotect (FAVORIT)
Christina Johansen bruger lidt tid på at finde hoved og hale i nakkestøtten fra Necprotect.

-Det er jo ligesom en rygsæk, men hvordan skal jeg gøre med den der sele bagpå? Skal den også spændes? Ifølge billederne skal jeg ku’ spænde det selv, men det ved jeg da ikke lige, hvordan jeg gør. Det smarte er jo, at når den endelig er indstillet til én, så kører det bare. Jeg tænker i hvert fald, at det er et personligt hjælpemiddel.

Christina Johansen tager fat i den engelske brugsvejledning for at få fat i det sidste indstillingsdetaljer. Endelig sidder den på, og Christina går i gang med at montere noget folie på en varevogn.

-Det føles faktisk rigtig fint. Nakkestøtten generer ikke, og jeg kan mærke en forskel, for jeg står tit og spænder i nakken, når jeg monterer, og det giver ofte spændingshovedpine. Det gør jeg ikke nu, og jeg kan bevæge armene frit, men den ryger op i nakken, når jeg bukker mig ned efter noget. Det er irriterende. Hvis jeg skulle bruge den, ville jeg montere oppe først og så tage den af for at montere nede bagefter.    

Nummer 2: UPGUARD3000 fra Impacto 
Christina Johansen hopper hurtigt videre til den oversøiske model købt på nettet:

-Den her fylder jo ikke særlig meget, men umiddelbart virker den meget irriterende. Hvis jeg bare kigger ligeud, er det fint, men jeg kan ikke læne mit hoved tilbage – den stopper mig. Der er ikke særlig meget støtte i det her. Jeg ville ikke kunne bruge den, mens jeg monterer. Den borer sig ind i skuldrene, når jeg løfter armene. Den er dårlig, synes jeg.

Nummer 3: Nakkepuden fra Nack Mollis 
Sidste produkt er den svenske Nack Mollis, som er en luftpude med seler. Christina Johansen bakser en del med at få pustet luft i puden, og hun læser den svenske brugsvejledning igennem for at tjekke, hvad der er den rette indstilling.

-Jeg har måske fået for meget luft. Jeg synes i hvert fald, at kanterne skærer – de er meget skarpe, og så folder den på midten, det irriterede. Jeg er nødt til at have lidt luft ud …

Men mindre luft hjælper desværre ikke.

-Den er alt for stiv, den laver folder og skærer. Måske det hjælper, hvis jeg har en hættetrøje indenunder, eller hvis jeg havde haft den i vaskemaskinen nogle gange, så den ku’ blive blød. Fordelen er, at jeg kan bevæge armene frit, men selerne gør også, at puden kan flytte sig. Nej, den første er klart den bedste, slutter Christina Johansen.

Læs også vores store test i Fagbladet Maleren, hvor bygningsmalerne Christopher og Lars tester de tre nakkestøtter.

FAKTA – Hvem skal betale for dit hjælpemiddel? 
Det er din arbejdsgivers ansvar at stille de hjælpemidler til rådighed, som du ønsker og har brug for. Tag fat i din arbejdsmiljørepræsentant, hvis du har brug for hjælp til at finde det rigtige hjælpemiddel og eventuelt tage snakken med mester dine ønsker og behov. Har du ikke en arbejdsmiljørepræsentant, kan du altid tage fat i dine lokale fagforening for råd og vejledning. 
 


Del: