OK2020 | 10. december 2019

Skulder ved skulder: Arbejderne klappede forhandlerne ind

Arbejderkampens stolte paroler om solidaritet og fællesskab fik fornyet kraft en våd og blæsende mandag i København.

Mandag den 9. december lød startskuddet til overenskomstforhandlingerne, da 3F og Dansk Byggeri havde deres første officielle møde i forhandlingerne. Det foregik hos Dansk Byggeri i København. Arbejdere fra forskellige byggefag – herunder også malere – fra hele landet stod samlet i hundredvis foran Dansk Byggeri-hovedkvarteret på Nørreport i København. De ville vise deres opbakning til fagforbundenes forhandlere. Den røde løber var rullet ud, de røde faner vajede i støvregnen og forhandlerne blev mødt med klapsalver og high fives, da de entrerede den store bygning med glasfacader ved en 11-tiden.

We Will Rock You

I timerne op til forhandlernes ankomst stod arbejderne på tværs af fag sammen under de røde faner. Der blev sunget kampsange som ’Brødre lad våbene lyne’ og ud ad højtalerne buldrede rocknumre som Rage Against the Machines ’Killing In The Name’ og Queens ’We Will Rock You’. En ung mand med ski-maske og regn-poncho kravlede op i et mindre stillads og holdt et tændt romerlys ud i strakt arm over forsamlingen af folk i gule veste og arbejdstøj mellem faner og bannere.

Arbejderne er kampklar. Det er der ingen tvivl om. Men mest fremtrædende denne mandag var den kammeratlige stemning og stærke solidaritet blandt de fremmødte murere, malere, elektrikere og andre faggrupper.

Vi bakker op

Der blev udvekslet holdninger og historier fra de forskellige fag. Men også kram, skulderklap og gode grin.  Op mod talerpodiet blev der sendt klapsalver, kampråb og salutter til talerrækken af faglige aktivister og engagerede arbejdere:

”OK20 skal være vores overenskomst. Det er nu, vi skal have resultater. Vi her her for at bakke vores forhandlere op. Bakke dem op i, at de skal stå fast på vores krav,” tordnede malersvend Lasse Bertelsen i hans tale til kammeraterne.

Og netop opbakningen til forhandlerne er der enighed om. Både blandt de unge lærlinge og de mere garvede svende. På tværs af fag og geografi.

”Det er en kold dag, men det er det hele værd,” siger malersvend René Brøndum, der har taget turen til København fra Aalborg.

Vi holder sammen

”Jeg er taget hertil for at klappe vores forhandlere ind. Det er vigtigt at vise, at vi tænker på dem og gerne vil have det bedste resultat ud af forhandlingerne,” siger René Brøndum.

Udover at markere opbakningen til de forhandlere, der i løbet af de første måneder af 2020 skal forhandle en ny overenskomst på plads, så var mandagens aktion en manifestation af det stærke bånd fagene imellem.

”Vi er her også for at styrke fællesskabet på tværs af fagene. Det er vigtigt, at vi denne gang holder sammen. Og det er uanset, hvilket fag, vi kommer fra. Det er virkelig skønt at være omgivet af alle de andre fag, og her er en virkelig god stemning,” siger malersvend Gerd Moss fra København.

Stolt formand

Den gode stemning var tydelig at mærke for Malerforbundets formand Martin B. Hansen. Han blev sammen med de øvrige forhandlere klappet ind på den røde løber til Dansk Byggeri. Han deltog i mødet som repræsentant for byggeforbundene i BAT-Kartellet.

”Opbakningen og sammenholdet er ekstremt vigtig for os. Vi går nogle hårde forhandlinger i møde, hvor vi vil gøre vores bedste for at hente gode resultater hjem i overenskomsten. At se Malerforbundets medlemmer stå og klappe os ind i fællesskab med andre fag gør mig helt utroligt glad og stolt,” siger forbundsformand Martin B. Hansen.

Til januar går overenskomstforhandlingerne 2020 (OK20) for alvor i gang. Lønmodtagerne på det private arbejdsmarked skal have nye overenskomster. Det er repræsentanter fra fagforbundene og arbejdsgiverne, der skal forhandle den nye overenskomst på baggrund af ønsker fra medlemmerne. Hvis og når parterne bliver enige om en aftale, sendes den til urafstemning hos medlemmerne. Stemmer medlemmerne samlet JA til aftalen, er en ny overenskomst på plads. Bliver det samlede resultat et NEJ får vil storkonflikt ultimo april 2020.

 


Del: