| 15. april 2024

Stormøde om medlemsfordele tiltrak malere fra hele landet

Lørdag den 13. april var fagligt aktive fra hele landet samlet i Horsens til Stormøde om medlemsfordele.

De kom i busser fra Aalborg og i biler med fælleskørsel fra en stor del af landet. Endestationen for omkring 225 tillidsrepræsentanter og fagligt aktive fra flere forbund under FH var Horsens, hvor Malernes Fagforening Midtjylland og Nordjylland sammen med HK Privat Sydjylland og 3F Kolding, Bjerringbro/Silkeborg og Aalborg lørdag 13. april holdt stormøde om medlemsfordele.

Arrangementet bød på flere oplæg, blandt andre fra formand for Malernes Fagforening Nordjylland, Jesper Ettrup Rasmussen, og målet med mødet var at sætte fokus på et voksende krav blandt tillidsfolk om at indføre fordele til medlemmer af de rigtige fagforeninger ved OK25.

Rungende klapsalver og en tur til Schweiz

Deltog man i stormødet, var der da heller ingen tvivl om, at kravet om medlemsfordele er voksende, også blandt fagligt aktive malere. Fire af dem havde taget turen hele vejen fra Sjælland for at bakke op om stormødet og vise deres støtte til medlemsfordele.

– Jeg synes, stormødet er et godt initiativ og en god måde at vise, at der skal ske noget nyt. Der skal være forskel på at være medlem og ikke-medlem af en rigtig fagforening, fortæller Betina Kolding, maler ved Malermester Björn Forsberg og medlem af bestyrelsen i Malernes Fagforening Sjælland.

Sammen med tre andre bestyrelsesmedlemmer fra samme afdeling, Lars Holmquist, Per Kim Christensen og Michael Rune Jensen, lyttede hun med på oplæg og debat i løbet af stormødets knap 3,50 timer. Det blev blandt andet til en tur til Schweiz, hvor co-direktør for byggeafdelingen i den schweiziske fagforening, Unia, Chris Kelley, fortalte om deres erfaringer med medlemsfordele. Lektor og forsker i overenskomster, Christian Lyhne Ibsen, gav også sit bud på, om fagforeningernes tab af medlemmer kan vendes igen, og mellem hvert oplæg var der tid til spørgsmål og debat. Her fik særligt en deltager klapsalverne til at runge, da hun sluttede af med ordene:

”Hvad er det, vi er bange for? Det går alligevel nedad, så hvorfor fanden ikke tage imod medlemsfordele og sige, nu står vi sgu sammen og viser, at det fandme er det her, vi vil.”

En bonus for at holde sammen

I frokostpausen er de fire malere fra Sjælland enige om, at medlemsfordele er en god idé – og at det er nu, der skal handles, hvis ikke fagforeningerne skal miste for meget indflydelse.

– Hvis vi kommer under 50 procent organisering, så sidder vi i saksen og kan ikke længere forhandle overenskomst, for så er vi ikke stærke nok, mener maler Per Kim Christensen.

Alle fire håber, at stormødet resulterer i, at flere får øjnene op for, at medlemsfordele netop kan være det værktøj, der skal til, for at vende udviklingen og organisere flere kolleger.

– Det er svært at organisere kollegerne i dag, men med medlemsfordele kan vi skille os ud og vise, at det er en god idé at være i vores fællesskab. Medlemsfordele skal være vores bonus for at holde sammen, lyder det fra maler Betina Kolding.

Fakta

Stormødet er arrangeret af Malernes Fagforening Midtjylland og Nordjylland sammen med HK Privat Sydjylland og 3F-afdelingerne Kolding, Aalborg og Bjerringbro/Silkeborg.

Facebook-gruppen Medlemmernes Overenskomster har omkring 4.500 medlemmer, og her kan man løbende følge med i debatten om medlemsfordele.


Del: