| 03. juni 2024

Vi står sammen om at gøre malerbranchen bedre

Nej tak til frihjul og ja tak til ordentlighed. Malerforbundet Nordjylland og Klit Christensen laver ny lokalaftale

Mindsteløn, betalt akkordopmåling og en bedre pension for de ansatte. Det er indholdet af en ny lokalaftale mellem Klit Christensen ApS fra Støvring og Malerforbundet Nordjylland. Den blev indgået for nylig, og den betyder, at malerne i firmaet får bedre forhold.

Den nye lokalaftale glæder 22 årige Freja Højvang Woods. Den har blandt andet været med til at sikret hende en mindsteløn på 175 kroner i timen.

– Jeg synes det er helt fair, at os der er medlem af Malerforbundet, får nogle fordele, som andre ikke får. Jeg har personligt altid været medlem og har fået vejledning og hjælp, når jeg har haft brug for det. Det sætter jeg meget pris på, siger Freja.

Hendes mester er helt enig i, at det er fair, at det er de organiserede, der får særlige fordele.

– Krøllen er, at det kun gælder for de ansatte, der er organiseret i Malerforbundet, der har overenskomsten på vores område. Jeg er træt af, at alt for mange kører på frihjul og underbyder vores branche. Hvis du ikke betaler for fællesskabet, så skal du heller ikke have goderne. Det vil jeg med denne aftale gerne være med til at understrege, siger Henrik Biehl, der på 23 år er selvstændig mester.

Løft lønnen nu

Formanden for Malerforbundet i Nordjylland, Jesper Ettrup Rasmussen, er en af dem, der har hjulpet Freja. Han sætter også pris på lokalaftalen og på, at Henrik Bihl går forrest blandt mestrene.

  – Henrik har siddet i det lokale laug og har en afgørende stemme. Det er vigtigt, at vi – arbejdsgiver og arbejdstagerne – ser os som nogen, der er i samme båd – og ikke som modstandere. Det her handler jo om at sikre malerbranchen. Vi ser desværre alt for mange nyuddannede malere, der efter tre års uddannelse går ud og får et job som ufaglært i rengøringsbranchen, fordi de kan få en højere løn end med en håndværksuddannelse. Det dur ikke, siger Jesper og fortsætter:
 – Alt afhænger naturligvis ikke om penge, men det er vigtigt, at flere som Henrik sikrer ordentlig lønforhold og er positive overfor akkord. De tiltag gør, at vi sammen kan følge med samfundets lønudvikling og ikke får en flugt fra malerfaget.

Vær realistisk
Henrik Bihl synes også, at det er på tide, at Danske Malermestre og Malerforbundet vågner op og bliver realistiske.

– Vi skriver 2024. I dag er det mere reglen end undtagelsen at ansatte i et malerfirma bor i ejerbolig eller gerne vil ind på boligmarkedet. Det kræver en ordentlig løn. Banken måler og vejer en på indkomst alene, siger Henrik, der understreger, at lønnen er afgørende for at finde gode folk.

– Hvor skal jeg finde en malersvend, eller hvor skal jeg finde en lærling, når de unge står og skal vælge uddannelse? I dag er lønnen så ringe, at de ikke har råd til at bo i en ejerbolig.

I øjeblikket diskuterer flere fagforeninger, blandt andet Malerforbundet, medlemsrettede goder. For Henrik kunne et reelt løn-løft handle om vilkårene for, hvordan man prissætter og måler både et arbejde og akkord:

 – I dag betaler malermesteren en gang for opmåling enten ved at købe den ved en beregner, eller ved selv at regne svendeprisen ud. Det er faktisk lidt en forhindring for dem, der vil gå på akkord. For mester skal betale for opmåling og svendene skal give noget af deres hårdt tjente penge væk, siger Henrik og fortsætter:
– En gode kunne derfor være omkostningsfri opmåling for svenden og mester. Det er nemlig også den mest effektive måde at undgå dumpning af priserne. På den måde sikrer man, at mestrene ikke underbyder hinanden, og der er en ordentlig løn til alle.

Lykkeriderne og dumping til livs
Henrik Bihl ser Malerforbundet Nordjylland som en samarbejdspartner i kampen for et lønløft.
– For mig handler det jo både om at holde fast i mine ansatte og sørge for, at de trives – men også at sikre en ordentlighed i vores branche. Her er alt for mange lykkeriddere, og dem skal vi til livs.

Henrik er selv udlært maler i 1987. Han har siden 1993 været i Klit Christensen og har alle årene været organiseret. Først som ansat, siden om chef:

– Jeg er medlem af Danske Malermestre, fordi jeg synes, det er vigtigt at fastholde den danske model med, at arbejdsgiver og arbejdstager sætter rammen for det danske arbejdsmarked. Det skal vi holde fast i.


Del: