Kicker test:

Feriepenge og rettigheder

Malerforbundets Feriekasse administrerer feriepenge samt søgnehelligdage- og feriefridagsgodtgørelse fra de malersvende, der er ansat hos malermestre, som har indgået en tiltrædelsesoverenskomst med Malerforbundet. Eller er udmeldt af DB, DM eller ABAF.

 • Dine feriepenge udgør 12,50 procent af din samlede skattepligtige løn.
 • Du optjener ret til 2,08 dages betalt ferie for hver måneds ansættelse.
 • Er du ansat på en overenskomst med Danske Malermestre eller Dansk Byggeri udgør søgnehelligdage og feriefridage: 11,75 procent. (2021)
 • Er du ansat på en overenskomst med ABAF udgør søgnehelligdage og feriefridage: 12,40 procent (2021).
 • Dine feriedage kan afholdes måneden efter, de er optjent.
 • Søgnehelligdage optjent i 2020 udbetales i kalenderåret 2021.
 • Du skal anmode om dine feriepenge på Feriepengeinfo (adgang via borger.dk med NemID).
 • OBS: Vær opmærksom på, at selvom det fremgår på Feriepengeinfo, at du har feriepenge til gode, så kan der gå op til måned, før din arbejdsgiver rent faktisk indbetaler dine feriepenge til Feriekassen. 
 • Feriekassen udbetaler automatisk søgnehelligdags- og feriefridagsgodtgørelse til dig. Det sker tre gange om året:
Den 1.3. udbetales 2/5 af det opsparede SH/FF-beløb Den 1.8. udbetales 2/5 af det opsparede SH/FF-beløb Den 1.10  udbetales 1/5 af det opsparede SH/FF-beløb
 • Ønsker du ikke at få dine feriefridage udbetalt automatisk sammen med dine SH-penge, så skal du give Malerforbundets Feriekasse besked senest fire uger før påske pr. brev (mail er ikke acceptabelt grundet GDPR). Brevet sendes til Malerforbundet, att. Katja Brandt, Nyropsgade 14, 1. sal, 1602 København V.
 • Det er din arbejdsgiver, der indbetaler feriepenge og søgnehelligdags- og feriefridagsgodtgørelse til Malerforbundets Feriekasse.
 • Det er også din arbejdsgiver, der indberetter feriepenge til Feriepengeinfo via e-indkomst.
 • Er der forskel mellem indbetaling og indberetning, skal du kontakte din arbejdsgiver (alternativt din lokale afdeling) for at finde ud af, hvilket tal der er det rigtige.

HVad har du ret til?

Dine ferierettigheder er sikret gennem den danske lovgivning. Men en del feriegoder er faktisk også noget, vi har sikret dig gennem overenskomsten. Læs med, og bliv klogere.

Som lønmodtager på det danske arbejdsmarked har du ret til fem ugers ferie. Sådan er lovgivningen, og den 1. september 2020 fik danskerne en ny ferielov, der betyder, at du sparer feriepenge op til løbende afholdelse. Det er altså slut med først at skulle bruge et helt år på at spare feriepenge op, når du starter på arbejdsmarkedet.

Det kan dog stadig være svært at forstå, hvad hvordan den nye ferielovgivning fungerer. Derfor har overenskomstparterne i det offentlige udviklet en ferieplanlægger, hvor du kan se, hvor meget ferie du har sparet op og kan afvikle. Du kan selv prøve kræfter med ferieplanlæggeren, og er du stadig i tvivl om, hvordan det hele hænger sammen, kan du naturligvis kontakte din lokale fagforening, som står klar til at svare på dine spørgsmål.

Derudover er du gennem din overenskomst også sikret den 6. ferieuge samt fri på visse mærkedage. Hvem, der har fri hvornår, varierer dog fra overenskomst til overenskomst. Din tillidsrepræsentant eller din lokale fagforening kan oplyse dig om, hvordan de specifikke regler ser ud for dig.