Arbejdsmiljø | 01. juli 2022

Sandra blev udsat for chikane på byggeplads: Malerfirma dømt ansvarlig

Et malerfirma er i byretten dømt for ikke at leve op til sit ansvar for at sikre et chikanefrit arbejdsmiljø. Firmaet har valgt at anke dommen til Landsretten.

I flere måneder blev malersvend Sandra Johansen udsat for chikane på den byggeplads, hun arbejdede på. Der blev blandt andet skrevet grove og krænkende tekster om hende i elevatorerne på byggepladsen så som ”Malerpigen Sandra søger liderlig murersex” og ”Sandra skal have sex”. Og hun modtog efterfølgende grænseoverskridende sms’er og henvendelser på baggrund af teksterne.  

LÆS OM SAGEN HER

Det skete tilbage i 2017. Nu har byretten i Esbjerg fældet dom over Sandra Johansens tidligere arbejdsgiver, der trods kendskab til chikanen ikke gjorde tilstrækkeligt for at stoppe den.

Det var andre håndværkere på byggepladsen, der stod bag de grove tekster om Sandra Johansen, men det ændrer ikke på, at det er arbejdsgiverens ansvar at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Det indebærer blandt andet at sætte ind over for mobning, chikane eller andre krænkelser, der kan belaste de ansatte psykisk.

Ifølge dommen tilsidesatte pågældende malerfirma sin forpligtelse til at sikre et chikanefrit miljø jf. ligebehandlingslovens bestemmelser. Retten fastslog desuden, at firmaet heller ikke levede op til arbejdsmiljølovens bestemmelser om et sikkerheds- og sundhedsmæssigt arbejdsmiljø.

Knækkede sammen i retten

Selvom det flere år siden, at krænkelserne fandt sted på byggepladsen, så sidder episoden stadig dybt i Sandra Johansen. Hun fik både psykiske og fysiske reaktioner op til, under og efter retssagen.

-Sagen er jo aldrig kommet på afstand. Jeg har familie og venner, der stadig arbejder på byggepladsen og kender til sagen. De spørger jo løbende ind til det, siger Sandra Johansen.

To dage før sagen skulle for byretten, begyndte hun at få kvalme, ondt i maven, mistede appetitten og havde det i det hele taget rigtig dårligt, fortæller hun.

-Og så brød jeg fuldstændigt sammen i retten, da jeg skulle genfortælle det hele. De ubehagelige følelser fra dengang sidder stadig i mig. Det har været hårdt. Jeg knækkede fuldstændigt sammen igen. Efter retssagen, skulle jeg samles op af min mand. Han har været en uundværlig støtte. 

Selvom det har været – og stadig er – en opslidende proces for Sandra Johansen, så er hun tilfreds med, at dommen i byretten slog fast, at arbejdsgiveren ikke havde levet op til sit ansvar.

-Det er på tide, at han fik pålagt sig det ansvar. Og det viser jo, at jeg har haft ret hele tiden. Jeg havde ret i, at han dengang ikke tog sit ansvar på sig. Jeg håber, at min sag også vil være med til at hjælpe andre, siger Sandra Johansen.

Firmaet har efter byrettens afgørelse valgt at anke sagen til Landsretten. Det undrer Sandra Johansen meget, at hendes tidligere arbejdsgiver ikke accepterer byrettens afgørelse. Hun er dog overbevist om, at retfærdigheden vil vinde. Og at hun havde ret dengang og nu.

”Tag det som en kompliment”

Da Sandra Johansen tilbage i 2017 gik til firmaets to ejere for at gøre opmærksom på chikanen fik hun at vide, at hun blot skulle tage de grove tekster som en kompliment. Selvom den ene ejer tog initiativ til at male nogle af teksterne over, så var det langt fra nok til at stoppe krænkelserne imod Sandra Johansen. Det medførte alvorlige konsekvenser for hende.

Hun var gravid, da chikanen stod på, og den psykiske belastning var til fare for både mor og barn. Derfor blev hun sygemeldt og fik senere stillet diagnosen uspecificeret belastningsreaktion.

Hun fik hjælp af Malerforbundets socialrådgivere til arbejdsskadesagen. Den blev i første omgang afvist, men efter klage fra Malerforbundet, er sagen nu blevet anerkendt hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Derudover har Malerforbundet på vegne af Sandra Johansen rejst krav om godtgørelse efter ligebehandlingsloven, godtgørelse for svie og smerte samt krav om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste efter erstatningsansvarsloven over for malerfirmaet. Malerfirmaet afviser erstatningsansvaret, og har altså trods byrettens dom valgt at forsøge at få sagen videre til Landsretten.


Relaterede artikler


Arbejdsmiljø

Udsat for sexchikane på byggeplads: Der blev ikke lyttet, da jeg sagde fra

Artikel fra Fagbladet Maleren, november 2020 I flere måneder blev der skrevet krænkende opslag om Sandra Johansen på væggene på den byggeplads, hun arbejdede på sammen med godt 200 andre håndværkere. Arbejdsgiveren gjorde ikke noget for at stoppe chikanen. Til sidst blev det for meget for Sandra Johansen, der fik det så psykisk dårligt, at …