Storkøbenhavn | 23. marts 2023

Anbefalinger fra bestyrelsen til OK23

Malernes Fagforening Storkøbenhavns bestyrelse afholdt i går ekstraordinært bestyrelsesmøde om anbefalinger til de 4 nye indgåede overenskomster som vedrører bygningsmalere, skilteteknikere og autolakerer.

Bestyrelsen anbefaler et JA til CO-industri og Dansk Industri, Danske Malermestre, Dansk Industris Malersektion og et NEJ til Auto Branchens Arbejdsgiverforening.

Fik vi alt det vi ønskede i de 3 anbefalinger? Nej er det korte svar, men summen af hele pakken gør, at bestyrelsen anbefaler et ja.
Overenskomsten rammer bredt med forbedringer: timelønnen, prislisten, SH, pension, lærlinge, markant højere løn til kommende forældre, forbedring af efteruddannelse samt et nyt værn mod social dumping.
Kædeansvar, akkordafsavn er ikke med og en kilometergrænse for forbrugt tid forøges generelt fra 12 til 20 km. Der er kommet mulighed for at indgå aftale mellem virksomhed og ansatte om, at ansatte får stillet bil til rådighed mod ikke at modtage betaling for forbrugt tid. Manglende krone for krone i forhold til inflationen.
Trods disse mangler og indrømmelser er der så mange plusser, at der anbefales et JA.

Der anbefales et NEJ til overenskomsten for autolakerer og det fordi, der ikke har været reelle forhandlinger. Der er masser af tiltag fra Maleroverenskomsten, der sagtens kunne have været taget med. F.eks. de tiltag i forhold til lærlinge, forbedringer til kommende forældre osv.

Her er nogle af de nye anslag fra Danske Malermestre og Malersektionen.

Voksenlærlinge får løn svarende til mindste akkordudbetaling tillagt de alm. stigninger på mindstesatserne i overenskomstperioden.
Graviditets-, fædre- og barselsorlov stiger fra 143,75 kroner til 182,50 kroner i timen.
Ancienniteten på alle orlovsområder sættes ned til 6 måneder
SH stiger med 1,8%
Pensionsbidraget ændres, så arbejdsgiver indbetaler 10% til pensionsopsparingen og medarbejder 2%.
Voksenlærlinges løn løftes med 7,80 kr. per time og 9 kr.pr.time over perioden
Ordinære lærlinge starter fremadrettet på løntrin 2 og får 8 % lønstigning over perioden.
Lærlingene får også 2 % i særlig lønopsparing.
Som et værn mod social dumping indføres et såkaldt boligtillæg til udenlandske kollegaer, der ikke er fast bosiddende i Danmark, på 25 kroner per time.
Prislisten stiger med 7,9 %

Yderliger information

Formand Michelle Frese


Relaterede artikler


Storkøbenhavn

Vingsted kursus 2023

Til lærlinge og nyuddannede svende gør kalenderen klar til Vingsted kursus. Sæt krys i din kalender i uge 41 fra fredag 13. til søndag den 15. oktober 2023.


Storkøbenhavn

Infomøde om OK23

Onsdag den 29. marts 2023 Vi byder på lidt at spise og drikke fra kl.15.30 og kl.16.00 går vi gang med gennemgangen. Michelle Frese og Jesper Carl vil stå for gennemgangen. Det vil forgå i Byggefagenes hus Lygten 10. 2400 N.V.


Storkøbenhavn

Over 100.000 kr. vundet i Tvistighedsnævnet

Af Jimi Pedersen Malernes Fagforening Storkøbenhavn Foto: Jimi Pedersen Sagen startede med, at Nuura som var lærling fra BBT Entreprise, kommer ind i fagforeningen med en ophævelse af uddannelsesaftale uden nogen begrundelse. Nuura står nu uden læreplads og manglende løn. Fagforeningen giver et acontobeløb og giver nogle telefonnumre til Malerfirmaer, der kunne ansætte en lærling. …