Grænseværdi for asbest skærpes
Asbest er stadig den usynlige dræber. Nu sænkes grænseværdien for at undgå at medarbejdere udsættes for det ekstremt farlige asbeststøv.
Fra 1. januar 2022 bliver grænseværdien for asbest i Danmark sat markant ned. Dermed bliver grænseværdien herhjemme blandt de laveste i EU.
Det meddeler Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse.
Her fremgår det, at en ny grænseværdi for asbest vil gælde efter nytår på de danske arbejdspladser. Grænseværdien for asbest går fra 0,1 fibre/cm3 til 0,003 fibre/cm3.
Arbejdsmarkedets parter bakker op om den skærpede grænseværdi, der skal være med til at sikre, at medarbejdere i eksempelvis byggeriet ikke udsættes for asbeststøv.
På nuværende tidspunkt er grænseværdien herhjemme den samme som i EU. Danmark vil altså med den nye grænseværdi være et af de lande med den laveste grænseværdi.
Brug for flere indsatser
Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye udtaler i den forbindelse:
– Jeg er glad for, at vi med den markante skærpelse sender et signal om, at medarbejderne ikke må udsættes for asbeststøv. Selvom asbest har været forbudt at anvende siden 1980’erne, udgør asbest desværre stadig et arbejdsmiljøproblem på danske arbejdspladser. Asbest er derfor et område, som kræver et vedvarende fokus. Det er afgørende for sikkerheden på arbejdspladserne, at reglerne bliver overholdt, så vi undgår, at nogen bliver udsat for asbest.
– Jeg ved godt, at skærpelsen af grænseværdien ikke løser alle udfordringer med asbest. Derfor har vi også gang i flere indsatser for at mindske risikoen for, at medarbejdere bliver udsat for stoffet. Men skærpelsen af grænseværdien er med til at sætte yderligere fokus på at undgå udsættelse for asbest på arbejdspladserne, lyder det fra Tesfaye.
Asbest er et naturligt forekommende mineral, som tidligere var meget anvendt i især byggematerialer og til isolering. Det er nu forbudt i Danmark og i de fleste andre lande, da asbeststøvet kan være årsag til visse kræftsygdomme, som først viser sig mange år efter, man har været udsat for det.
Mistanke om asbest?
Kontakt din lokale fagforening, hvis du har spørgsmål om asbest eller andre arbejdsmiljøspørgsmål.