Arbejdsmiljø | 03. december 2021

Grænseværdi for asbest skærpes

Asbest er stadig den usynlige dræber. Nu sænkes grænseværdien for at undgå at medarbejdere udsættes for det ekstremt farlige asbeststøv.

Fra 1. januar 2022 bliver grænseværdien for asbest i Danmark sat markant ned. Dermed bliver grænseværdien herhjemme blandt de laveste i EU.

Det meddeler Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse.  

Her fremgår det, at en ny grænseværdi for asbest vil gælde efter nytår på de danske arbejdspladser. Grænseværdien for asbest går fra 0,1 fibre/cm3 til 0,003 fibre/cm3.

Arbejdsmarkedets parter bakker op om den skærpede grænseværdi, der skal være med til at sikre, at medarbejdere i eksempelvis byggeriet ikke udsættes for asbeststøv.

På nuværende tidspunkt er grænseværdien herhjemme den samme som i EU. Danmark vil altså med den nye grænseværdi være et af de lande med den laveste grænseværdi.  

Brug for flere indsatser

Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye udtaler i den forbindelse:

– Jeg er glad for, at vi med den markante skærpelse sender et signal om, at medarbejderne ikke må udsættes for asbeststøv. Selvom asbest har været forbudt at anvende siden 1980’erne, udgør asbest desværre stadig et arbejdsmiljøproblem på danske arbejdspladser. Asbest er derfor et område, som kræver et vedvarende fokus. Det er afgørende for sikkerheden på arbejdspladserne, at reglerne bliver overholdt, så vi undgår, at nogen bliver udsat for asbest.

Fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S). Foto: Socialdemokratiet

– Jeg ved godt, at skærpelsen af grænseværdien ikke løser alle udfordringer med asbest. Derfor har vi også gang i flere indsatser for at mindske risikoen for, at medarbejdere bliver udsat for stoffet. Men skærpelsen af grænseværdien er med til at sætte yderligere fokus på at undgå udsættelse for asbest på arbejdspladserne, lyder det fra Tesfaye.

Asbest er et naturligt forekommende mineral, som tidligere var meget anvendt i især byggematerialer og til isolering. Det er nu forbudt i Danmark og i de fleste andre lande, da asbeststøvet kan være årsag til visse kræftsygdomme, som først viser sig mange år efter, man har været udsat for det.

Mistanke om asbest?

Kontakt din lokale fagforening, hvis du har spørgsmål om asbest eller andre arbejdsmiljøspørgsmål.


Relaterede artikler


PensionDanmark

Har du mange sygedage? Få hjælp her

Har du været syg i lang tid, eller har du problemer med helbredet, der giver dig meget sygefravær? Så kan det være en god ide at kontakte PensionDanmarks sundhedsteam. Sundhedsteamet er en del af din sundhedsordning i PensionDanmark. Teamet består af 18 erfarne sygeplejersker og socialrådgivere, der er klar til at hjælpe ved telefonerne. Her …


Malerfaget

Flügger bliver miljørigtig

Flügger udfaser deres mest populære malingserie og styrker miljøprofilen De fleste har sikkert en malerspand stående i kælderen med det ikoniske røde låg og navnet Flutex printet hen ad siden. Men snart er det slut, for Flügger er i gang med deres hidtil største produktændring. For at imødekomme stadigt skærpede miljøkrav har Flügger valgt at …


Arbejdsmiljø

Ny aftale på plads: Sådan skal seksuel chikane forebygges

Regeringen har sammen med fagbevægelsen og arbejdsgiverne indgået en trepartsaftale om seksuel chikane, der skal understøtte en kulturforandring på arbejdspladsen. Arbejdsgivere og arbejdstagere skal blive bedre til at håndtere og forebygge seksuel chikane, og det kræver en kulturforandring på den enkelte arbejdsplads. Regeringen og arbejdsmarkedets parter er derfor enige om en række initiativer, der kan …


Podcast

Ny podcast: Historien om Malerrapporten

Kampen for et bedre arbejdsmiljø Malerrapporten er en podcast i tre afsnit om, hvordan man i 1970erne opdagede de skadelige virkninger af maling, baseret på opløsningsmidler – et fænomen kendt som Malerhjerne. I denne serie får du via interviews indblik i, hvordan danske malere led under disse skader, og hvordan kampen for et mere sikkert …