Podcast | 23. september 2021

Ny podcast: Historien om Malerrapporten

Hør, hvordan kampen for et mere sikkert arbejdsmiljø blev udkæmpet i 70’erne, da malersvende og unge studerende gik sammen om at lave ‘Malerrapporten.’ De råbte myndighederne op og satte for alvor fokus på de ekstremt skadelige konsekvenser, den giftige maling havde for malersvendene og deres familier.

 

Kampen for et bedre arbejdsmiljø

Malerrapporten er en podcast i tre afsnit om, hvordan man i 1970erne opdagede de skadelige virkninger af maling, baseret på opløsningsmidler – et fænomen kendt som Malerhjerne. I denne serie får du via interviews indblik i, hvordan danske malere led under disse skader, og hvordan kampen for et mere sikkert arbejdsmiljø blev skudt i gang med arbejdsmiljøundersøgelsen Malerrapporten.

Kom med tilbage i tiden til et Danmark, hvor sikkerhedsforholdene på arbejdspladserne var en helt anden end i dag.

I første afsnit af Malerrapporten skildres starten på konflikten mellem malerne og myndighederne i 1970erne. Maler og fagforeningsaktivist Benny Christensen fortæller om arbejdsforholdene med de giftige malinger og hvordan dette arbejde også bragte malerne i konflikt med andre faggrupper.

I andet afsnit af podcasten fortælles historien om samarbejdet mellem malerne og unge medicinstuderende, der udmøntede sig til Malerrapporten i 1972 – en af Danmarks allerførste store arbejdsmiljøundersøgelser..

I det tredje og sidste afsnit af Malerrapporten kan du høre om, hvordan skaderne fra den giftige maling fik konsekvenser for malernes helbred og familie. Det skabte senere problemer, da det kom til at søge erstatning for skaderne.

Lyt til podcasten malerrapporten

Malerrapporten Episode 1: Oprør på pladsen
Malerrapporten Episode 2: På tværs af klasseskellene
Malerrapporten Episode 3: Det gik hårdt ud over familierne

Relaterede artikler