Arbejdsmiljø | 27. maj 2021

Ny undersøgelse: Maleren har det mest fysisk krævende job

Den store forskel på fysiske krav i arbejdslivet kalder på en mere retfærdig og realistisk tilbagetrækningsalder, mener Malerforbundet.

Malerne er den jobgruppe, der har flest fysiske krav i deres arbejde, fastslår det Nationale Forskningsinstitut for Arbejdsmiljø, NFA.

Her har forskere i en ny, stor undersøgelse blandt 69.117 arbejdstagere på tværs af Danmark kortlagt hvor store fysiske krav, der er i forskellige jobgrupper.

Og maleren er topscorer, når det kommer til fysiske krav i arbejdet. Det har NFA beregnet ud fra et indeks, som kombinerer faktorer som gående/stående arbejde, vrid i ryggen, arbejde med armene over skulderhøjde, gentagent armarbejde, hugsiddende eller knæliggende arbejde, skub/træk, løft/bæring.

Maleren lander på en kedelig førsteplads med 47,1 point på indekset. Sammenlignet har juristen det mindst fysisk krævende job med 5,4 point på indekset.

Grafik fra NFA. Læs mere om undersøgelsen og se listen over alle jobgrupper her. 

Malerforbundet: Stigende pensionsalder ikke realistisk

Den markante forskel i fysiske krav bør ifølge Malerforbundet afspejle, hvor længe de forskellige faggrupper skal blive på arbejdsmarkedet.

– At være maler er hårdt og det slider på kroppen. Derfor håber jeg, at denne nye undersøgelse er en øjenåbner for de politikere, der stadig tror, at de uden videre kan hæve pensionsalderen, siger Tonny Olsen og fortsætter:

– Det er jo helt tydeligt, hvor stor forskel der er i graden af fysisk nedslidning. Vores medlemmer har det absolut mest nedslidende job, hvor en stor del må tage smertestillende piller for overhovedet at klare arbejdsdagen. At forlange at de tilmed skal blive længere på arbejdsmarkedet, er ikke bare hamrende uretfærdigt, det er også urealistisk. Maleren holder ikke til den stigende pensionsalder, understreger Tonny Olsen.

Udvid Arne-pensionen

Malerforbundet var et af de fagforbund, der gik forrest i kampen for at få indført arne-pension i 2020. Den nye ret til tidligere pension gør det muligt at trække sig 1,2 eller 3 år tidligere fra arbejdsmarkedet, hvis man opfylder visse betingelser om anciennitet.

Men selvom arne-pension var et skridt i den rigtige retning, så er det ikke godt nok, fastslår Tonny Olsen:

– Uanset hvad, så er det jo politisk besluttet, at pensionsalderen skal stige i takt med levealderen. Det betyder at de unge malersvende i dag kan se frem til at arbejde til de er over 70 år. Den holder ikke, og det er helt skævt, at man får flere gode år på pension, hvis man fx er akademiker.

Tonny Olsen tilføjer, at dem der har helbredet til at blive længere på arbejdsmarkedet, selvfølgelig skal have mulighed for det, men at der i højere grad skal tages højde for faggrupper som malere, der er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet og bliver mere nedslidt.

Han peger på, at en udvidelse af Arne-pensionen kunne være en del af løsningen, og at Malerforbundet fortsat vil lægge politisk pres på at få indført en mere fair tilbagetrækning.  

Også arbejdsgiverens ansvar

At maleren har det mest fysisk krævende job kommer dog ikke som en overraskelse for Tonny Olsen:

– Vi har i mange år været klar over, at vores medlemmer var blandt dem med de hårdeste arbejdsliv. Derfor har vi i Malerforbundet prioriteret arbejdsmiljø højt, og bruger mange kræfter på at køre fagretslige sager mod arbejdsgivere, der sjusker med arbejdsmiljøet, siger Tonny Olsen, der tilføjer, at det altid er arbejdsgiverens ansvar at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø.

– Desværre ser vi stadig, at nogle malermestre ikke er gode nok til at passe på deres medarbejdere. Det sætter vi hårdt ind imod. Vi oplever også, at tidspres i fx byggeriet i højere grad slider på de ansatte.  Men vi har også brug for, at skolerne i højere grad ruster de unge til arbejdslivet som maler og lærer dem, at de har ret til at stille krav til mester.

Tonny Olsen peger desuden på, at mange firmaer med 10 ansatte eller derover ikke har valgt en arbejdsmiljørepræsentant eller ikke tilbyder de nødvendige uddannelser til deres arbejdsmiljørepræsentanter, som loven ellers foreskriver.  

– Det er et kæmpe problem, for vores arbejdsmiljørepræsenter er helt uundværlige, når det kommer til at løfte arbejdsmiljøet ude på de enkelte arbejdspladser. Derfor tager vi med jævne mellemrum fat i de firmaer, der ikke lever op til deres pligter, og minder dem om, at de skal sørge for at få valgt og uddannet deres arbejdsmiljørepræsentanter.  

Danske Malermestre: Individuelt problem

Hos Danske Malermestre peger man dog på, at arbejdsmiljø og forebyggelse af nedslidning også er den enkelte medarbejders eget ansvar.

– Der er ingen malermestre, der er interesserede i, at deres svende bliver nedslidte, og vi vil gerne forebygge så meget som muligt ved fx, at de ansatte har skiftende arbejdsstillinger. Men det kræver, at medarbejderen selv mærker efter og siger til, hvis man begynder at have ondt, siger Per Vangekjær, der er formand i Danske Malermestre.

Han medgiver dog, at tidspresset er et stigende problem.

– Især i nybyggeri er der en tendens til, at man presser tidsplanen til de yderste. Men det er generelt et problem i alle brancher, og vi har en løbende diskussion om det i Danske Malermestre, siger Per Vangekjær, der mener, at det er entreprenørens ansvar at sige fra over for bygherren, når det kommer til urealistiske tidsplaner.

I forhold til den stigende pensionsalder afviser Per Vangekjær, at der bør laves yderligere tiltag for, at nogle grupper kan trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet.

– Jeg er imod denne kategorisering af hvem, der må forlade arbejdsmarkedet og hvornår. Nedslidning har ikke noget med alder at gøre, det er et individuelt problem, siger Per Vangekjær.

Han ønsker derimod at der blev sat mere skub i den teknologiske udvikling af hjælpemidler til malerfaget.

Oplever du problemer med arbejdsmiljøet? Du kan altid kontakte din lokale fagforening for hjælp, råd og vejledning.

Læs NFA’s undersøgelse her


Relaterede artikler


Tidlig Pension

Malerforbundet: Den stigende pensionsalder rammer malerne hårdt

Der er kommet nye anbefalinger om danskernes pensionsalder. Men Den stigende pensionsalder er stadig et stort problem, der kræver seriøse arbejdsmiljø-tiltag og en udvidelse af ‘arne-pensionen’, mener malerforbundet. Kommissionen om tilbagetrækning og nedslidning har i dag offentliggjort deres anbefalinger til regeringen og de politiske partier, der stod bag aftalen om seniorpension. Kommissionen, der blev nedsat …


Tidlig Pension

Guide: Sådan søger du tidlig pension

Tidlig pension er en tilbagetrækningsydelse, der giver dig mulighed for at trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet 1, 2 eller 3 år før, du når folkepensionsalderen. 44 år på arbejdsmarkedet giver ret til tre år med tidlig pension43 år på arbejdsmarkedet giver ret til to år med tidlig pension42 år på arbejdsmarkedet giver ret til et …


Tidlig Pension

“jeg skal også have en alderdom, som jeg kan nyde”

Det er begyndt at værke i kroppen hos Helle Jørgensen, der glæder sig over, at hun om ét år kan gå på tidlig pension. Hun ser det dog mest som et plaster på såret, for hun føler sig snydt over politikernes forringelser af efterlønnen. ”Når jeg går og spartler i de høje lejligheder inde i …


Politik

Maleren har dobbelt så høj risiko for nedslidning sammenlignet med juristen

Vrid i ryggen, tunge løft, armene over hovedhøjde og gentagne bevægelser er hver dag med til at belaste malerens krop. Nu fastslår ny undersøgelse, at malerjobbet er det mest fysisk krævende job i Danmark. Er du malersvend, har du dobbelt så høj risiko som juristen for at ende med en langtidssygemelding som følge af jobbets …