OK23 | 24. marts 2023

Afdelingens anbefaling: STEM JA

Malernes Fagforening Midtjylland anbefaler at stemme JA til de indgåede overenskomstforlig på områderne for:

Skilteteknikere, overfladebehandlere, bygningsmalere og autolakerere.

Bestyrelsen har gennemgået forligene på vores områder og er efter nøje overvejelser og gode diskussioner, kommet frem til et ja til overenskomstaftalerne 2023.

Det er dog ikke uden bekymringer, at vi anbefaler at stemme ja til overenskomstfornyelsen.  Vi bekymrer os over, at man indgår endnu en overenskomst uden at tage hånd om den danske models allerstørste problem: medlemsflugten. Igen forbedrer man løn- og arbejdsvilkår for folk, der bevidst fravælger vores fællesskaber. Og endnu engang står vi organiserede med regningen for vedligeholdelse af vores aftalemodel.  Vi savner med andre ord MEDLEMSFORDELE. Mere konkret ønsker vi en fondsløsning i gennembrudsforliget mellem CO Industri og DI.

På bygningsmalerområdet har man indført et boligtillæg for udenlandske arbejdere på bekostning af en potentiel stigning på vores særlige lønopsparing (SH). Ligeledes har man forhøjet zonegrænsen for vores forbrugte tid på kørsel i firmabil, til fordel for et løft af elevlønningerne.

Vi opponerer stærkt imod arbejdsgivernes ide om, at forhandlinger uden for industrirammen skal være en nulsums løsning. Ud over at der går en værdi tabt i ikke brugbare protokollater fra industrien til byggeriet, så har vi allerede betalt med fredspligten. Vi vil derfor som altid opfordre til at man i fremtiden indgår reelle forhandlinger og ikke kræmmerhandler.

Til trods for tornene, der ligger og vores irritation over at betale for forbedringer, der burde være selvskrevne som løsninger også til gavn for arbejdsgiverne og fagene –  Ja, så anbefaler vi alligevel et JA. Ud fra den betragtning, at vi som afdeling kan se en del af vores indsendte krav direkte afspejlet i protokollaterne.

Vi anbefaler at man stemmer JA til:

 • En overenskomst med lokal løndannelse.
 • Udvidede værktøjer til at hjælpe lokalforhandlingerne i den rigtige retning.
 • Uddannelsesrepræsentanter i virksomhederne.
 • Mulighed for at opspare 6 ugers uddannelse
 • En højere startløn for vores elever
 • Et godt løft af voksenelevlønnen
 • En højere arbejdsgiverbetalt pensionssats.
 • En stigning af lønsatserne
 • En stigning af særlig lønopsparing. 
 • Et løft af satserne på sygdom og barsel.
 • Gravides mulighed for på industri/byg at gå på selvvalgt uddannelse 6 uger før graviditetsorloven
 • Samt nogle yderst tiltrængte prisstigninger på prislisten.

Bestyrelsen for Malernes Fagforening Midtjylland


Relaterede artikler


Debat

Hvad tænker de på inde på Christiansborg?

Debatindlæg af Jesper Hauberg HansenMalersvend og bestyrelsesmedlem Malernes fagforening Midtjylland Hvad tænker de på inde på Christiansborg, når de tænker? De tror vist, at de passer en kæmpe flok får lagt i lænker. Sådan skrev vores alle sammens John Mogensen i 1974. Forbløffende at det er lige så aktuelt igen i dag, som det var …


Midtjylland

Vi er ikke bare vrede. Vi er dybt skuffede.

Debatindlæg af bestyrelsen i Malernes Fagforening Midtjylland Nu må galskaben stoppe – Vi finder os ikke i angreb på den danske model. Regeringen har ramt helt ved siden af, når man vil fjerne en helligdag. Helligdagene er dage, hvor vi ved, at på tværs af fag, har vi fri. Det giver mulighed for at mødes …


Midtjylland
debat

Fagbevægelsens stærke holdning til eu undrer mig..

Fagbevægelsens stærke holdning til eu undrer mig.. Debatindlæg af : Formand i Malernes Fagforening Midtjylland, Hans Martin Andersen FH´s officielle holdning, med Lizette Risgaard i spidsen, er en afskaffelse af forsvarsforbeholdet. Der er mange ting her i der kan undre mig, og selvfølgelig har jeg også en personlig holdning til EU. Både mindstelønnen der lige …