OK23 | 20. januar 2023

Forhandlingerne fortsætter: Vil undgå storkonflikt

Overenskomstforhandlingerne på industriens område fortsætter og målet er at opnå enighed og dermed undgå storkonflikt. Sådan lyder en fælles udmelding fra et ellers lukket forhandlingslokale fredag eftermiddag.

I en fælles udmelding på Facebook og LinkedIN brød de fire topforhandlere tavshedens fra forhandlingslokalet. Her udtaler de blandt andet:

”Både medarbejdere og virksomheder skal vide, at vi værner om det danske arbejdsmarked og den aftalemodel, som har tjent vores samfund så godt i så mange år.

Derfor forhandler vi ufortrødent videre.

For ligegyldigt hvordan man ser på spørgsmålet om st. bededag, er det i alle danskeres interesse at undgå en skadelig og kostbar storkonflikt.”

”Det er ikke nemt”

Den aktuelle debat om regeringens forslag om at skrotte store bededag som fridag har skabt spekulationer om, hvorvidt det vil spænde ben for overenskomstforhandlingerne og udløse en storkonflikt. Det er i den anledning, at de fire forhandlere bryder tavsheden og enstemmigt fastslår, at de ikke ønsker konflikt:

” Det er ikke nemt, for der er rigeligt at diskutere omkring bordet. Og det er heller ikke just nogen overraskelse, at vi ser forskelligt på spørgsmålet om st. bededag.

Men efter dagens forhandlingsmøde har vi først og fremmest genbekræftet hinanden i, at politiske anliggender hverken må eller skal komme i vejen for at nå en aftale,” skriver de i opslaget.

CO Industri, repræsenteret af Claus Jensen og Mads Andersen, og Dansk Industri, repræsenteret af Lars Sandahl og Kim Graugaard, har siden starten af januar siddet og forhandlet overenskomstforliget på industriens område. Et forlig, som traditionelt betragtes som ’gennembrudsforliget,’ der sætter rammerne for de øvrige forhandlinger og forlig.


Del:

Relaterede artikler


Overenskomst

Ny overenskomst med Kooperationen

Malerforbundet har netop indgået en ny overenskomstaftale med Kooperationen. Aftalen betyder bla. en stigning i akkordudbetalingen, stigning i udbetaling af overskud til lærlinge, merinddragelse af tillidsvalgte og forbedret rettigheder til gravide. “Det er en rigtig god aftale, vi nu har indgået med Kooperationen efter en godt og konstruktivt forhandlingsforløb. Jeg er glad for, at vores …


OK23

Tines opfordring til kollegaerne: ”Brug din stemme”

Det er vigtigt, at man bruger sin ret til at stemme om den nye overenskomstaftale, mener Tine Larsen. Hun bruger i disse dage mange timer på at ringe rundt til kollegaerne med hjælp og opfordring til at deltage i afstemningen.    Afstemningen til de nye overenskomster i fuld gang. Mange medlemmer har allerede taget stilling …


OK23
Spørgsmål og svar

Hvorfor skal lønnen forhandles lokalt?

Hvorfor skal lønstigninger forhandles lokalt? Og hvad får timelønnede ud af overenskomsten? Forbundsformand Tonny Olsen svarer på spørgsmål om den lokale løndannelse: Hvorfor skal lønstigninger forhandles lokalt? ”Det er på grund af det lønsystem, vi har. Malerfaget er ligesom 80 procent af det private arbejdsmarked et minimallønsområde. Det betyder, at der i overenskomsterne forhandles nogle …


OK23

Ny aftale med Dansk Industri på plads

Efter lange, seje forhandlinger i Forligsinstitutionen torsdag blev der kort før midnat indgået et forlig med Dansk Industri – Malersektionen. Forhandlingerne om en ny overenskomst med Malersektionen startede tirsdag i Dansk Industri og sluttede sent torsdag i Forligsinstitutionen. Der var flere hårde knaster, der skilte parterne. Blandt andet var der uenigheder om prislistens værdi. Og …