OK23 | 04. januar 2023

OK23 er skudt i gang: Svære forhandlinger i sigte

Forhandlingerne på industriens område er nu officielt i gang. Og der er lagt op til historisk svære forhandlinger, lyder udmeldingen fra forhandlerne.

I år skal omkring 600.000 privatansatte have ny overenskomst. Overenskomstforhandlingerne (som vi i år kalder OK23) blev officielt skudt i gang onsdag, da forhandlingerne på industriens område startede. Det er kutyme, at forhandlingerne starter på industriens område og det er typisk den aftale, der kommer først i hus med et såkaldt ’gennembrudsforlig’, der sætter den overordnede økonomiske ramme for de øvrige områder.

På industriens område er det CO Industri, der forhandler på vegne af de ni forbund: Malerforbundet, 3F, Metal, HK/Privat, Teknisk Landsforbund, Dansk El-Forbund, Blik og Rør, Serviceforbundet og Dansk Jernbaneforbund. På den anden side af bordet sidder Dansk Industri (DI), som er den største medlemsorganisation i Dansk Arbejdsgiverforening, DA.

Industriens overenskomstforlig fastsætter som oftest de overordnede rammer for Malerforbundet og de øvrige forbunds videre forhandlinger med arbejdsgiverne. Det gælder både det overordnet økonomiske spillerum og dele af indholdet af de nye overenskomster.

I år er der lagt op til historisk vanskelige forhandlinger på grund af den økonomiske situation med inflation og høje prisstigninger. Sådan lyder vurderingen fra eksperter, men også forhandlerne på industriens område varsler om svære forhandlinger:

”Jeg vil ikke lægge skjul på, at det bliver svært at nå i mål. Og det bliver svært at finde den rigtige balance,” sagde adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl, under et pressemøde onsdag. Han repræsenterer arbejdsgiversiden i industriens forhandlinger.

På lønmodtagersiden sidder blandt andet Claus Jensen som formand for CO-Industri. Han lagde heller ikke skjul på, at det bliver svære forhandlinger.

”Nu står vi med en relativ høj inflation, og derfor er det klart, at vores medlemmer har en forventning til, at vi kommer med et resultat, der i løbet af nogle år kan give en tilbagevending til den købekraft, de har haft tidligere,” sagde Claus Jensen under pressemødet.

Medlemmernes ønsker prioriteres

I Malerforbundet har man længe været i gang med det forberedende arbejde op til forårets overenskomstforhandlinger. Sidste år blev der til de lokale afdelingers generalforsamlinger indsamlet ønsker til overenskomsten. Forhandlingsudvalget, der består af repræsentanter fra alle afdelinger samt daglig ledelse i forbundet, har været i gang med at formulere og prioritere OK23-kravene ud fra medlemmernes ønsker og prioriteringer. Der har allerede været en del møder med arbejdsgiverne, der vanen tro har stillet en række modkrav til overenskomstforhandlingerne. De ønsker blandt andet øget fleksibilitet, mindre overtidsbetaling, nedsættelse af kørepenge, begrænsninger af paragraf 10 og en lempeligere teknologiaftale.

Claus Jensen (formand for Dansk Metal) og Mads Andersen (gruppeformand for Industrigruppen i 3F) varslede svære forhandlinger under pressemødet forud for opstarten af OK23.


Del:

Relaterede artikler


Debat

Malerforbundet og Danske Malermestre i fælles opråb: “Store bededag-forslag er en ommer !”

Af Per Vangekjær, formand for Danske Malermestre og Tonny Olsen, formand for Malerforbundet. Regeringens forslag om at skrotte store bededag er en ommer. Det er et direkte angreb på den danske model, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler løn- og arbejdsvilkår. Vi har forståelse for, at det kan være nødvendigt at indføre tiltag, der …


OK23

Forhandlingerne fortsætter: Vil undgå storkonflikt

Overenskomstforhandlingerne på industriens område fortsætter og målet er at opnå enighed og dermed undgå storkonflikt. Sådan lyder en fælles udmelding fra et ellers lukket forhandlingslokale fredag eftermiddag. I en fælles udmelding på Facebook og LinkedIN brød de fire topforhandlere tavshedens fra forhandlingslokalet. Her udtaler de blandt andet: ”Både medarbejdere og virksomheder skal vide, at vi …


pressemeddelelse

Stigning på prislisten

Historisk aftale mellem Danske Malermestre og Malerforbundet Danske Malermestre og Malerforbundet har efter flere måneders forhandlinger netop underskrevet en aftale, der blandt andet betyder, at prislisten reguleres med 3,75 procent per 1. oktober 2022. “Det er en historisk aftale, vi har indgået med arbejdsgiverne. Der er mig bekendt aldrig før lavet en aftale om stigning …