Debat | 30. januar 2023

Malerforbundet og Danske Malermestre i fælles opråb: “Store bededag-forslag er en ommer !”

Af Per Vangekjær, formand for Danske Malermestre og Tonny Olsen, formand for Malerforbundet.

Regeringens forslag om at skrotte store bededag er en ommer. Det er et direkte angreb på den danske model, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler løn- og arbejdsvilkår.

Vi har forståelse for, at det kan være nødvendigt at indføre tiltag, der kan sikre fremtidens arbejdsudbud. Men regeringens forslag om at afskaffe store bededag er komplet uigennemtænkt i en situation, hvor vi står over for svære overenskomstforhandlinger.

Vi står midt i en historisk vanskelig situation på grund af inflationen og krigen i Ukraine. Vi forsøger i en krisetid at nå frem til den bedst mulige overenskomstaftale til gavn for alle parter. Det gavner absolut ingen, at disse forhandlinger bliver ’mudret’ til af debatten om store bededag.

“Men her i malerfaget er vi enige om, at regeringens forslag om at fjerne store bededag hverken kan eller må hindre os i at nå en aftale.”

Per Vangekjær, Danske MALERMESTRE og Tonny olsen, malerforbundet

At regeringen ovenikøbet vil tromle forslaget igennem uden om arbejdsmarkedets parter, er heller ikke tænkt ordentligt igennem. Det ville have været på sin plads, at man havde inviteret arbejdsgivere og lønmodtagere til at finde en fælles løsning i trepartsforhandlinger, som vi har tradition for her i landet, i stedet for. Nu ser vi en regering, der arrogant demonstrerer, at den er en flertalsregering og ikke behøver at forhandle en løsning hjem.

Men her i malerfaget er vi enige om, at regeringens forslag om at fjerne store bededag hverken kan eller må hindre os i at nå en aftale.

Forslaget er regeringens eget ansvar. Og det er et ansvar, de må tage på sig – også hvis det skulle vise sig, at forslaget resulterer i et nej ved afstemningen om en ny overenskomst.


Del:

Relaterede artikler


Overenskomst

Ny overenskomst med Kooperationen

Malerforbundet har netop indgået en ny overenskomstaftale med Kooperationen. Aftalen betyder bla. en stigning i akkordudbetalingen, stigning i udbetaling af overskud til lærlinge, merinddragelse af tillidsvalgte og forbedret rettigheder til gravide. “Det er en rigtig god aftale, vi nu har indgået med Kooperationen efter en godt og konstruktivt forhandlingsforløb. Jeg er glad for, at vores …


OK23

Tines opfordring til kollegaerne: ”Brug din stemme”

Det er vigtigt, at man bruger sin ret til at stemme om den nye overenskomstaftale, mener Tine Larsen. Hun bruger i disse dage mange timer på at ringe rundt til kollegaerne med hjælp og opfordring til at deltage i afstemningen.    Afstemningen til de nye overenskomster i fuld gang. Mange medlemmer har allerede taget stilling …


OK23
Spørgsmål og svar

Hvorfor skal lønnen forhandles lokalt?

Hvorfor skal lønstigninger forhandles lokalt? Og hvad får timelønnede ud af overenskomsten? Forbundsformand Tonny Olsen svarer på spørgsmål om den lokale løndannelse: Hvorfor skal lønstigninger forhandles lokalt? ”Det er på grund af det lønsystem, vi har. Malerfaget er ligesom 80 procent af det private arbejdsmarked et minimallønsområde. Det betyder, at der i overenskomsterne forhandles nogle …


OK23

Ny aftale med Dansk Industri på plads

Efter lange, seje forhandlinger i Forligsinstitutionen torsdag blev der kort før midnat indgået et forlig med Dansk Industri – Malersektionen. Forhandlingerne om en ny overenskomst med Malersektionen startede tirsdag i Dansk Industri og sluttede sent torsdag i Forligsinstitutionen. Der var flere hårde knaster, der skilte parterne. Blandt andet var der uenigheder om prislistens værdi. Og …