Debat | 30. januar 2023

Malerforbundet og Danske Malermestre i fælles opråb: “Store bededag-forslag er en ommer !”

Af Per Vangekjær, formand for Danske Malermestre og Tonny Olsen, formand for Malerforbundet.

Regeringens forslag om at skrotte store bededag er en ommer. Det er et direkte angreb på den danske model, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler løn- og arbejdsvilkår.

Vi har forståelse for, at det kan være nødvendigt at indføre tiltag, der kan sikre fremtidens arbejdsudbud. Men regeringens forslag om at afskaffe store bededag er komplet uigennemtænkt i en situation, hvor vi står over for svære overenskomstforhandlinger.

Vi står midt i en historisk vanskelig situation på grund af inflationen og krigen i Ukraine. Vi forsøger i en krisetid at nå frem til den bedst mulige overenskomstaftale til gavn for alle parter. Det gavner absolut ingen, at disse forhandlinger bliver ’mudret’ til af debatten om store bededag.

“Men her i malerfaget er vi enige om, at regeringens forslag om at fjerne store bededag hverken kan eller må hindre os i at nå en aftale.”

Per Vangekjær, Danske MALERMESTRE og Tonny olsen, malerforbundet

At regeringen ovenikøbet vil tromle forslaget igennem uden om arbejdsmarkedets parter, er heller ikke tænkt ordentligt igennem. Det ville have været på sin plads, at man havde inviteret arbejdsgivere og lønmodtagere til at finde en fælles løsning i trepartsforhandlinger, som vi har tradition for her i landet, i stedet for. Nu ser vi en regering, der arrogant demonstrerer, at den er en flertalsregering og ikke behøver at forhandle en løsning hjem.

Men her i malerfaget er vi enige om, at regeringens forslag om at fjerne store bededag hverken kan eller må hindre os i at nå en aftale.

Forslaget er regeringens eget ansvar. Og det er et ansvar, de må tage på sig – også hvis det skulle vise sig, at forslaget resulterer i et nej ved afstemningen om en ny overenskomst.


Del:

Relaterede artikler


OK23

Ny aftale med Dansk Industri på plads

Efter lange, seje forhandlinger i Forligsinstitutionen torsdag blev der kort før midnat indgået et forlig med Dansk Industri – Malersektionen. Forhandlingerne om en ny overenskomst med Malersektionen startede tirsdag i Dansk Industri og sluttede sent torsdag i Forligsinstitutionen. Der var flere hårde knaster, der skilte parterne. Blandt andet var der uenigheder om prislistens værdi. Og …


OK23

Ny aftale for autolakererne på plads

Der er lønstigninger og andre forbedringer på vej til autolakererne med ny overenskomstaftale. Torsdag formiddag blev der indgået en ny overenskomstaftale med Malerforbundet og Dansk Erhverv AutoBranchens Arbejdsgiverforening. Hovedelementerne i den nye aftale 2-årige aftale Mindstelønnen stiger med 9 kroner Mindstebetalingssatser for timelønsarbejde stiger med 4,50 kroner pr. time den 1. marts 2023 og med …


OK23

Forhandlerne klappes ind

Der var skulderklap, røde faner og fuld opbakning foran forligsinstitutionen torsdag eftermiddag. Tirsdag brød forhandlingerne om en ny overenskomst med DI Malersektionen sammen. Torsdag eftermiddag mødtes parterne i Forligsinstitutionen for – med forligsmandens hjælp- at opnå enighed med arbejdsgiverne. Knasterne, der satte en stopper for forhandlingerne tirsdag, handler om prislisten og SH-betalingen. Malerforbundet ønsker at …


OK23

Forhandlinger med DI Malersektionen er indstillet

Tirsdag aften valgte forhandlerne at afbryde de igangværende overenskomstforhandlinger med DI Malersektionen. Parterne kunne på enkelte punkter ikke nå til enighed, og derfor valgte de at gå hver til sit. Malerforbundet har nu anmodet om, at forhandlingerne fortsætter i forligsinstitutionen med forligsmandens bistand. ”Det er klart, at vi på ingen måde vil gå med til …