OK23 | 20. februar 2023

Industriforlig – Hvad betyder det for os?

Søndag blev der indgået forlig på industriens område. Men hvad betyder det for Malerforbundets overenskomstforhandlinger? Få svar på dine spørgsmål lige her!

Udover at industriaftalen omfatter de godt 200 medlemmer af Malerforbundet, der er ansat i industrien, så har søndagens aftale en væsentlig betydning for Malerforbundets overenskomstforhandlinger med Danske Malermestre, DI Byggeri Malersektionen og ABAF. Læs her hvorfor:

Den økonomiske ramme

Industriens forlig er et såkaldt gennembrudsforlig i overenskomstforhandlingerne på det private område. Forliget sætter den økonomiske ramme Malerforbundets videre forhandlinger.

Det betyder, at den pose penge, der er givet til at forbedre løn- og arbejdsvilkår på industriens område, også sætter rammen for økonomien i aftalerne på de øvrige områder.

Hvorfor sætter industrien rammen?

Overenskomstforhandlinger handler især om økonomi. Og I Danmark har industrien en helt afgørende indflydelse på økonomien. Det hænger sammen med, at vi Danmark hovedsageligt lever af at eksportere til udlandet. Vi har ikke naturlige råstoffer som kul, olie eller jern, vi kan hive op af undergrunden og sælge videre. Vi lever af viden og effektive produktionsprocesser i stedet. Lønomkostninger i industrien er følsomme over for det globale marked, de agerer i. Det er det, arbejdsgiverne kalder for konkurrenceevnen. Den er vigtig for os alle samme, og det er derfor industrien sætter den økonomiske ramme.

Kan vi ikke være ligeglade med konkurrenceevnen i industrien?

Det kan vi desværre ikke. For stiger lønnen voldsomt meget mere i fx byggeriet end i industrien, søger arbejdskraften derhen, og man udvander industriens produktionskapacitet og værdiskabelse til samfundet, hvilket jo er til skade for os alle.

Kan vi så forvente, at Malerforbundets overenskomstaftaler kommer til at ligne industriens?

Ikke helt. Vi kommer ligesom alle andre til at læne os meget op ad den økonomiske ramme. Men selve indholdet i aftalen har vi selv mulighed for at fordele, så de mest muligt imødekommer medlemmernes ønsker og krav.

Det er en svær manøvre, for vil man have mere på et punkt, så må man tilsvarende give noget på et andet.

Får vi også en 2-årig overenskomstaftale?

At industrien har indgået en 2-årig aftale, betyder at de øvrige overenskomstaftaler på det private område sandsynligvis også vil være gældende i 2 år.

Det betyder, at der igen skal forhandles overenskomster i 2025.

Industriens forlig gav 2 procent ekstra på frivalgskontoen – hvad kan vi bruge det til?

Vi har i malerfaget ikke en fritvalgskonto, men de procenter, der er kommet kan overføres til vores SH-betaling og dermed fordeles på påskeraten, juleraten og feriefridagene. Men de kan også bruges på at løfte andre områder i overenskomsterne.

Hvad mener Malerforbundet om industriens forlig?

”Helt generelt ser industriens forlig fornuftigt ud i lyset af den økonomiske usikkerhed, vi står i,” lyder det fra forbundsformand Tonny Olsen. Han vil sammen med forhandlingsudvalget nu granske protokollaterne for industriforliget nærmere igennem.

Hvad sker der nu?

Nu er rammerne sat, og overenskomstforhandlingerne på de øvrige områder kan for alvor gå i gang. Med udgangspunkt i medlemmernes ønsker og prioriteringer vil Malerforbundets forhandlingsudvalg arbejde videre med forhandlingerne med Danske Malermestre, DI Byggeri Malersektionen og ABAF.

Forhandlingsudvalget består af repræsentanter fra alle afdelinger samt forbundets daglige ledelse.

Som medlem vil du få information fra Malerforbundet, når forhandlingerne er slut og det er tid til at stemme om de indgåede overenskomstaftaler – eller en evt. konflikt.

Husk: Hold øje med ’Min Side’ den næste tid. Det er her, du modtager vigtige beskeder fra a-kassen og fagforeningen. Du vil modtage en sms eller mail, når der er ny information til dig. I beskederne står der ‘Forbund/FAK’ som afsender. Så husk, at få tjekket ’Min Side’ så du ikke går glip af vigtig information.


Del:

Relaterede artikler


Overenskomst

Ny overenskomst med Kooperationen

Malerforbundet har netop indgået en ny overenskomstaftale med Kooperationen. Aftalen betyder bla. en stigning i akkordudbetalingen, stigning i udbetaling af overskud til lærlinge, merinddragelse af tillidsvalgte og forbedret rettigheder til gravide. “Det er en rigtig god aftale, vi nu har indgået med Kooperationen efter en godt og konstruktivt forhandlingsforløb. Jeg er glad for, at vores …


OK23

Tines opfordring til kollegaerne: ”Brug din stemme”

Det er vigtigt, at man bruger sin ret til at stemme om den nye overenskomstaftale, mener Tine Larsen. Hun bruger i disse dage mange timer på at ringe rundt til kollegaerne med hjælp og opfordring til at deltage i afstemningen.    Afstemningen til de nye overenskomster i fuld gang. Mange medlemmer har allerede taget stilling …


OK23
Spørgsmål og svar

Hvorfor skal lønnen forhandles lokalt?

Hvorfor skal lønstigninger forhandles lokalt? Og hvad får timelønnede ud af overenskomsten? Forbundsformand Tonny Olsen svarer på spørgsmål om den lokale løndannelse: Hvorfor skal lønstigninger forhandles lokalt? ”Det er på grund af det lønsystem, vi har. Malerfaget er ligesom 80 procent af det private arbejdsmarked et minimallønsområde. Det betyder, at der i overenskomsterne forhandles nogle …


OK23

Ny aftale med Dansk Industri på plads

Efter lange, seje forhandlinger i Forligsinstitutionen torsdag blev der kort før midnat indgået et forlig med Dansk Industri – Malersektionen. Forhandlingerne om en ny overenskomst med Malersektionen startede tirsdag i Dansk Industri og sluttede sent torsdag i Forligsinstitutionen. Der var flere hårde knaster, der skilte parterne. Blandt andet var der uenigheder om prislistens værdi. Og …